NA ROK SZKOLNY
2024/2025
Potrawy drobiowe
- Szczegóły
- Autor: Agnieszka_Wiśniewska
Duża wartość odżywcza, łagodny i przyjemny smak i zapach oraz delikatna struktura mięsa drobiowego sprawiają, że ten surowiec jest często wykorzystywany do sporządzania posiłków. Na kolejnych zajęciach praktycznych z technologii gastronomicznej uczennice klasy 2Tg wykonały następujące potrawy z udziałem tego wartościowego składnika:
Kotlet drobiowy smażony z ananasem (fot. 1)
Kebab na talerzu (fot. 2)
Kotlet panierowany (fot. 3)
Kotlet z drobiu w pianie (fot. 4)
Zakąski, przekąski, przystawki…..
- Szczegóły
To pyszne, małe kąski serwowane przed posiłkiem, jak i również podjadane w takcie każdego przyjęcia. W zależności od upodobań, mogą być bardzo proste, albo bardziej wyrafinowane. To także sosy, dipy i dressingi oraz chipsy czy popcorn.
Swoimi pomysłami na przekąskę dzielą się uczennice klasy 3Tgf
Nakrywanie stołu
- Szczegóły
Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie.
Nakrycie (z francuskiego couvert) to wszystkie przedmioty, które ustawiamy na stole przed przybyciem gości zaliczamy do nie go sztućce, serwety, szkło, ewentualnie bilety wizytowe oraz niektóre naczynia. Zasadniczo stosujemy dwa rodzaje nakrycia:
- nakrycie podstawowe,
- nakrycie rozszerzone.
W ramach ćwiczeń uczennice z klasy II Tgf wykonały następujące zadania:
- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu – uczennice: M. Jaworska, A. Lipińska, J. Maciejowska (fot. I)
- nakrycie podstawowe do zaserwowania śniadania – uczennice: K. Adamiak, E. Gocek, W. Kułach (fot. II)
- nakrycie rozszerzone do zaserwowania obiadu – P. Demczak, M. Kucharyk, K. Olejarz, K. Wróbel (fot. III)
- nakrycie podstawowe do zaserwowania obiadu serwisu a la carte – M. Drozd, A. Myćka, A. Turoń (fot. IV)
Kącik kulinarny
- Szczegóły
Witamy w Kąciku Kulinarnym Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
W prezentowanych artykułach będziemy podawać sprawdzone przepisy kulinarne potraw przygotowanych przez naszych uczniów oraz różne ciekawe informacje z zakresu żywienia człowieka. Będziemy również towarzyszyć z obiektywem na zajęciach i publikować rezultaty pracy.
Potrawy mięsne smażone
Poniżej prezentujemy 3 potrawy wykonane przez uczennice kl. 2 Tgf na zajęciach z technologii gastronomicznej.
1. Pieczeń smażona
Wykonanie: A. Lipińska, P. Demczak i J. Maciejewska
2. Kotlet schabowy z pieczarkami i serem
Wykonanie: M. Drozd, A. Turoń i A. Myćka
3. Pieczeń wołowa z cebulką
Wykonanie: M. Kucharyk, K. wróbel i K. Olejarz