SYSTEM KSZTAŁCENIA:
- nauka w 5 letnim technikum kończy się egzaminem z kwalifikacji zawodowych oraz maturą,
- nauka odbywa się w systemie modułowym co polega na zdobywaniu umiejętności poprzez wykonywanie ćwiczeń praktycznych podczas zajęć teoretycznych,
- przedmioty w zakresie rozszerzonym: biologia, język angielski.
KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- Kursy i szkolenia z zakresu carvingu, baristyki, dietetyki.
NABYTE UMIEJĘTNOŚCI:
- sporządzania i potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i ich estetycznego podania,
- prawidłowej obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- projektowania i aranżacji wnętrza sali konsumpcyjnej,
- układania menu codzienne i na przyjęcia okolicznościowe,
- organizowania kompleksowej obsługi przyjęć w zakładach gastronomicznych oraz imprez w warunkach nietypowych np. catering
- prawidłowego planowania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego i racjonalnego żywienia,
- stosowania nowoczesnych technik i metod kulinarnych w sporządzaniu potraw dietetycznych i alternatywnego sposobu żywienia,
- posługiwania się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami,
- stosowania dostępnego oprogramowanie w pracy kelnera.
PERSPEKTYWY ABSOLWENTA SZKOŁY:
- podjęcie dalszej nauki na uczelniach wyższych lub szkołach policealnych,
- podjęcie pracy jako kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych: restauracje, hotele, puby, bary, kawiarnie i pensjonaty a także na promach, statkach i innych środkach transportu,
- prowadzenie własnej działalność gospodarczej w zakresie gastronomii i obsługi konsumenta,
- podjęcie pracy jako specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych,
- podjęcie pracy jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki.