Maraton Pisania Listów 2021Maraton Pisania Listów 2021
- Szczegóły
- Autor: Agnieszka Jakobik
Dzięki wielkiemu zaangażowaniu całej uczniowskiej i nauczycielskiej społeczności napisaliśmy 1409 listów (również w języku angielskim). Redagowaliśmy listy w obronie więźniów sumienia wybranych przez Amnesty International. W ten sposób wyraziliśmy swoje poparcie dla osób, których prawa zostały w różny sposób złamane.W dniach od 29 listopada do 10 grudnia pisaliśmy tradycyjne listy w obronie osób prześladowanych w różnych krajach na całym świecie oraz podpisaliśmy niezliczoną ilość petycji on-line. Wszystkim osobom zaangażowanym w tegoroczny Maraton Pisania Listów serdecznie dziękujemy.
Świąteczne przygotowania
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
Świąteczne przygotowaniaCo raz bliżej święta i w pracowni również robi się świątecznie. Uczniowie I grupy klasy 3 Tż, w ramach przedmiotu „Sporządzanie potraw i napojów” przygotowali kolorowe pierniczki, które ozdobią domowe choinki. Do skosztowania były również pierniki ucierane, przygotowywane metodą ciast biszkoptowo –tłuszczowych. Zapach nastrajał do świąt i w pracowni zrobiło się gwarno. Uczniom klasy 3 Tz (technik fotografii i multimediów) pod opieką Pani Lucyny Żak dziękujemy za przygotowanie świątecznych fotografii naszej pracy oraz ciast.
Od serca
- Szczegóły
- Autor: Agnieszka Jakobik
”Od serca”Już po raz kolejny młodzież mieszkająca w Internacie ZS nr 5 w Sanoku przy wsparciu wychowawczyni pani Renaty Rymar przygotowała świąteczne kartki z życzeniami dla osób związanych z sanockim ZHP. Zostały one przekazane pani Krystynie Chowaniec, która złoży świąteczne życzenia od społeczności naszego internatu.
Stylizacje karnawałowe w blasku fleszyStylizacje karnawałowe w blasku fleszy
- Szczegóły
- Autor: Joanna Grzebień
W pierwszych dniach grudnia bieżącego roku wchodząc do szkolnych pracowni fryzjerskich można było odnieść wrażenie, że zegar przyśpieszył, za niedługo wybije 24:00 i powitamy Nowy Rok 2022.
Taki wniosek każdy mógł wysnuć za sprawą działań uczniów klas: 3 TF oraz 3 TFN, którzy zainspirowani nieuchronnie zbliżającym się końcem roku, nocą sylwestrową i okresem zimowych balów tworzyli niezwykłe stylizacje przenosząc nas w baśniowy świat pełen nieprzeciętnej urody postaci ze stosownie dobranymi fryzurami, makijażem i kreacjami wskazując jednocześnie nowoczesne trendy panujące w modzie.
W kreacjach damskich – przeważały satynowe i koronkowe suknie w kolorach złota, srebra, czerwieni, zieleni i klasycznej czerni, w stylizacjach fryzjerskich - dominowały włosy upięte w luźne koki, loki i fale oraz spójne kompozycje w formie fantazyjnych splotów i warkoczy wzbogaconych o wielobarwne wstążki, kwiaty z dodatkiem brokatu, spinki zdobione piórami, opaski dekorowane cyrkoniami i kryształkami z makijażem adekwatnie dobranym do charakteru prezentowanych uczesań.
Panie: Sylwia Bator, Joanna Grzebień oraz Anna Krzysztyńska udzielały wsparcia merytorycznego adeptom fryzjerstwa podczas formowania niebanalnych fryzur. Uczniowie klas: 2TZ oraz 4TZ kształcący się w zawodzie technik fotografii i multimediów wykonali profesjonalne fotografie dokumentujące przebieg tworzenia uczesań oraz końcowe rezultaty.
Serdecznie zapraszamy do obejrzenia kolekcji mody karnawałowej oraz życzymy miłych wrażeń.
Czytaj więcej: Stylizacje karnawałowe w blasku fleszyStylizacje karnawałowe w blasku fleszy
Uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków
Wolontariuszki z Zespołu szkół nr 5 w Sanoku wraz z opiekunkami panią Aneta Zaleska oraz Renatą Grześków uczestniczyły w uroczystej gali z okazji Światowego Dnia Wolontariusza. Nasze uczennice Sylwia Dżugan Emilia Szymankiewicz otrzymały nagrody za udział w konkursie literackim a szczególnie wyróżnienie otrzymała Madzia Moskal. Wielkie brawa dla organizatorów ZSnr1 w Sanoku, prowadzących Wojtek Pajestka, Artur Andrus oraz wyrazy szacunku i gratulacje dla Założycielki Powiatowego Centrum Wolontariatu Czesława Kurasz
Czytaj więcej: Uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza
Rozstrzygnięcie Ogólnopolskiego Konkursu Fotograficznego POWER foto.
- Szczegóły
- Autor: WW

Współpraca
- Szczegóły
- Autor: Sabina Dziuba
W ramach współpracy między zawodami Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technik fotografii i multimediów, uczniowie pierwszej grupy, klasy 3 TZ przygotowali podczas zajęć „Sporządzanie potraw i napojów” kilka różnych tematycznie potraw, które następnie zostały przy pomocy profesjonalnego sprzętu sfotografowane przez uczniów klasy 3 TZN. Następnie Ci sami uczniowie w ramach zajęć „Cyfrowej obróbki obrazu” przygotowali zdjęcia do publikacji pod opieką Pana Grzegorza Bednarza. Końcowe efekty współpracy prezentujemy poniżej.
Staże w Irlandii dobiegły końca
- Szczegóły
- Autor: Renata Grześków, Marta Tarnawczyk
Grupa 40 uczniów Zespołu Szkól nr5 w Sanoku zakończyła staże zagraniczne w Irlandii.
Nasi uczniowie odbywali praktyki w zawodach Technik Usług Fryzjerskich, Technik Fotografii i multimediów, Technik żywienia i usług gastronomicznych, Technik budownictwa.
Praktykanci podnosili własne
kompetencje językowe, poznawali różne stanowiska pracy rozwijali własną kreatywność oraz mieli możliwość poznać kulturę irlandzką.
Staż zagraniczny w Irlandii umożliwił naszym uczniom rozwój zawodowy, który przyniósł im wiele korzyści. Uczniowie byli bardzo zadowoleni wymieniali się własnymi doświadczeniami, gdyż praktyki odbywali w różnych zakładach pracy. Po zakończonej pracy wracali do swoich domów tam, też mieli możliwość poznania i obserwowania codziennego życia rodzin irlandzkich.
W czasie wolnym były zorganizowane wycieczki na Klify, wodospad w górach, wycieczki te sprawiły wiele radości , Wszyscy byli pod dużym wrażeniem, gdyż nie każdego dnia ma się możliwość oglądania takich widoków. Znalazł się również czas na pamiątkowe zakupy.
Na zakończenie stażu uczestnicy otrzymali Certyfikaty.
Zdrowi ,cali i zadowoleni Wszyscy wrócili do kraju.
Opiekunowie :
Renata Grześków, Eliza Wojnicka
Marta Tarnawczyk, Maria Szurek
Młodzież internatu dla Sanitasu
- Szczegóły
- Autor: Małgorzata Hnat

Dwuetapowy konkurs fryzjerski:,,Od tonsora do Cierplikowskiego – najwybitniejsze postacie w historii fryzjerstwa oraz ich wpływ na rozwój rzemiosła i sztuki fryzjerskiej’’
- Szczegóły
- Autor: Joanna Grzebień
W Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbył się konkurs fryzjerski ,,Od tonsora do Cierplikowskiego – najwybitniejsze postacie w historii fryzjerstwa oraz ich wpływ na rozwój rzemiosła i sztuki fryzjerskiej’’, w którym brali udział uczniowie klas: 3 A oraz 3AN.
Konkurs składał się z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczniowie w ciągu 45 minut wykonywali zadania sprawdzające znajomość faktów z życia wybitnych postaci świata fryzjerstwa żyjących na przestrzeni wieków oraz ich bogatego dorobku mającego nieoceniony wpływ na rozwój fryzjerstwa. Karta konkursowa zawierała rozmaite ćwiczenia: test wielokrotnego wyboru, tekst do uzupełnienia brakujących wyrazów, zadanie polegające na przypisaniu zdjęć fryzur konkretnym stylistom itp.
Drugi etap konkursu polegał na wykonaniu projektu fryzury damskiej inspirowanej twórczością najwybitniejszego fryzjera - Antoniego Cierplikowskiego, zwanego ,,Królem fryzjerów – fryzjerem królów’’. Uzyskane efekty wybranych uczniów drugiej części konkursu można zobaczyć na załączonym zdjęciu.
Najlepsze wyniki uzyskali następujący uczniowie i zajęli kolejno I, II i III miejsce:
Jakub Hostyński – uczeń klasy 3AN
Kamila Banasiewicz – uczennica klasy 3AN
Ilona Matuszek – uczennica kl. 3A
Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział w konkursie.
Zwycięzcom gratulujemy uzyskanych wyników oraz życzymy dalszych sukcesów.
Sukces uczennicy w konkursie fotograficznym.
- Szczegóły
- Autor: WW
W dniu 18 listopada 2021r. miał miejsce wernisaż wystawy pokonkursowej „Fotografowanie moją pasją”. Konkurs jest cykliczną imprezą organizowaną przez ODK Puchatek w dwóch tematach: 1.Natura i krajobraz i 2.Człowiek i różne przejawy jego życia. W drugim temacie nasza uczennica w zawodzie technik fotografii i multimediów Daria Burnat zdobyła Grand Prix (oraz pierwsze miejsce innym zdjęciem). Jej zdjęcie zachwyciło komisję, która jednogłośnie przyznała to wyróżnienie. Również prace innych naszych uczniów zostały zauważone: pierwsze miejsce zdobył Michał Niemiec, drugie miejsce – Karol Woźniak, wyróżnienie - Wiktoria Sypuła. Pozostali uczniowie, których zdjęcia zostały zakwalifikowane na wystawę pokonkursową to: Wiktoria Suwała, Liliana Żywicka i Joanna Bielecka. Wszyscy wyżej wymienieni uczniowie uczą się w zawodzie technik fotografii i multimediów.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
Tutaj możecie zobaczyć tylko kilka zdjęć, katalog i krótką relację z wernisażu, a ODK Puchatek (ul. Traugutta 9, Sanok) zaprasza na wystawę pokonkursową do 2 grudnia 2021r.
I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
- Szczegóły
- Autor: Monika Lemko
Gratulacje!
I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
Mamy „cieplutkie” informacje, że w konkursie organizowanym przez Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp", nasze uczennice Zuzanna Błaszak oraz Paulina Gawrecka z kl. 3 TZ zajęły 4 miejsce ex aequo razem z Technikum „Lider” w Lublinie (miejsca 3 nie przyznano). Koordynatorem dziewczyn była Pani Sabina Dziuba.
W konkursie startowało 71 drużyn z różnych miejscowości w Polsce i dziewczyny otrzymały 37 pkt na 40 możliwych do zdobycia. Do wymarzonego I miejsca zabrakło tylko 2 pkt.
Widać więc, że konkurs był na wysokim poziomie a nasze uczennice swoją pasją i zainteresowaniami pokazały, że stać je na wiele. Ich potrawy zostaną zaprezentowane w okazjonalnym albumie, który również otrzymają, jako pamiątkę po konkursie wraz z innymi nagrodami.
Zadaniem konkursu było przygotowanie przez zespół dwuosobowy młodych kucharzy, w szkolnej pracowni dwóch potraw w tym jedną autorską, a drugą - wybraną spośród 10 potraw wskazanych przez Organizatora.
Pomoc i zdjęcia Monika Lemko – ‘Moniki Smakołyki’.
Rolada z karpia w wytrawnym wydaniu
Rolada z pesto, chipsami i pesto z przepisu zaproponowanego przez organizatorów na stronie Pan Karp – OtoKarp, została przygotowana, a forma podania jest uczennic improwizacją. Przystawka nie tylko intryguje ciekawym wyglądem, ale przede wszystkim ujmuje fantastycznym smakiem. To prawdziwa karpiowa rewolucja smaku. Całość jest prosta do wykonania, a efekt jest fantastyczny, jest to zaskakujące połączenie składników, które idealnie smakowo współgra. Takie danie z pewnością nadaje się na przyjęcia.
Pierogi z karpiem i grzybami limonkową nutą
Pierogi z karpia, grzybów, z chrupiącymi pistacjami z wyczuwalną nutą limonki i Kaffiru, podane z oliwą koperkową, to absolutnie przepyszne danie, które zabiera kubki smakowe w niesamowitą kulinarną podróż. Obok tego dania nie można przejść obojętnie!
Ta nietuzinkowe pierogi będą doskonałe na codzienny obiad, także na kameralne, eleganckie przyjęcie, ale również na wigilię. Idealna o każdej porze roku, dla wszystkich wielbicieli niecodziennych, zaskakujących smaków karpia.
Jeszcze raz GRATULUJEMY!
Czytaj więcej: I Ogólnopolski Karpiowy Konkurs Kulinarnym - rozstrzygnięcie 22.11.2021 r.
Strona 10 z 66