259114756 4552895521468577 2140324219921533638 nDnia 18.11.2021 roku w ZS nr 5 odbył się konkurs kulinarny, w którym udział 12 dwuosobowych zespołów uczniów naszej szkoły, większości klas gastronomicznych.

Celem konkursu było rozwijanie uzdolnień oraz zainteresowań w dziedzinie gastronomii, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów, kształtowanie wśród postawy uczciwej rywalizacji, oraz umiejętność pracy w zespole. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu potrawy, dania głównego, wegetariańskiego wykorzystaniem surowca, czyli dowolnej mąki, oraz przypraw firmy Appetita. Smak i Styl.

Konkurs odbył się w trzech turach po 4 zespoły.

Nad przebiegiem konkursu czuwały jurorki - nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Sabina Dziuba , nauczycielka historii o podwyższonej wrażliwości sensorycznej Agnieszka Jakobik oraz Monika Lemko nauczycielka WF, prywatnie blogerka kulinarna Moniki Smakołyki. Oprócz walorów smakowych oceniały również wygląd estetyczny dania, pomysłowość w komponowaniu składników oraz umiejętność pracy w zespole.

Jury miało bardzo trudne zadanie, w wybraniu najlepszych dań. Poziom konkursu był na wysokim poziomie, młodzież wykazała się nie tylko imponującymi umiejętnościami kulinarnymi, lecz także niezwykłą kreatywnością oraz świetną organizacją pracy na swoich stanowiskach. Pomimo rywalizacji, panowała luźna, sympatyczna i radosna atmosfera. Taki klimat z pewnością przeniósł się na smak udanych potraw.

Po burzliwych naradach przydzielone zostały miejsca.

WYNIKI!!!

I miejsce - „Pikantne pierogi z ciasta dyniowego z soczewicą i kaszą jaglaną na musie z pieczonej dyni”

Zuzanna Błaszak kl. 3TZ

Paulina Gaworecka kl. 3TZ

II miejsce - „Kotleciki warzywne (brokuł, marchew) z kaszą jaglaną i mąką kukurydzianą, podane z dipem majonezowym z kiwi, soku z limonki i chili”

 Agata Paluch kl. 3TBN

Paulina Julia Skowrońska kl. 3TBN

III miejsce - „Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami z pastą szpinakową”

Karolina Bielańska kl. 3TZ

Jakub Biłas kl.3TZ

IV miejsce - „Ravioli ze szpinakiem i ricottą oprószone parmezanem z sosem czosnkowym”

Angelina Śliwiak kl.3TZ

Tomasz Gontek kl.3TZ

V miejsce ex aequo:

„Domowe tagliatelle w sosie śmietanowo szpinakowym ze smażonymi pomidorkami z nutą papryki”

Julia Bielec kl.2TB

Lena Jelińska kl. 2TB

 „Naleśniki z ziołowym farszem szpinakowo serowym (twaróg) zapiekane z żółtym serem”

Zofia Szajna kl.2A

Angelika Holuka kl.1W

Wyróżnienie:

„Domowe kluski śląskie ze złocistymi pieczarkami (z kurkumą)”

Weronika Ćwiąkała kl. Kl. 2TB

Maria Piecuch kl.2TB

„Pierogi ruskie z masłem i szczypiorkiem”

Emilia Szymankiewicz kl. 1TZ

Roksana Zarzyczna kl.1TZ

„Domowy makaron szpinakowy z cukinią i pomidorkami”

 Weronika Bielec kl. 3TZ

„Makaron domowy z sosem z pomidorków koktajlowych”

Aleksandra Handenmander kl. 1TZ

Jakub Słota kl. 2TF

„Kotleciki ziemniaczane z cukinią, serem ricotta z sosem twarożkowo -czosnkowym”

Oliwia Filipczak kl. 3TBN

Sabina Chmura kl. 3TBN

„Placuszki ziemniaczane ze śmietaną i świeżymi warzywami”

Patrycja Ogrodnik kl.1TZ

Klaudia Nowak kl. 1TZ

Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, za smaczne i pomysłowe dania, życzymy dalszych sukcesów i przygód kulinarnych.

W imieniu organizatorów Sabiny Dziuby i Moniki Lemko serdecznie dziękujemy Dyrekcji ZS nr 5 za wsparcie i możliwość realizowania ciekawych szkolnych projektów oraz pani Karinie Bieganowskiej, Beacie Dydek, Agnieszce Jakobik za pomoc przy organizacji konkursu.

Każdy z uczestników konkursu otrzymał nagrody, które ufundowane zostały przez firmę Appetita, Ewę Wachowicz oraz blogerkę „Moniki Smakołyki”.

Zdjęcia wykonał Michał Niemiec uczeń kl. 4TF - Technik fotografii i multimediów.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.