DSC 048Po powrocie z miesięcznej praktyki młodzież I grupy klasy 3 TZ z werwą zabrała się do przygotowywania słodkości podczas zajęć z przedmiotu Sporządzanie potraw i napojów. Na rozruch poszło ciasto biszkoptowe. Po zapoznaniu się z zasadami przygotowania ciasta biszkoptowego na pierwszych zajęciach przygotowane zostały ranty biszkoptowe. Znając zasady sporządzania kremów gotowanych na tych samych rantach przygotowaliśmy ciasta przekładane kremem z galaretką i dowolnymi owocami. Kolejny krok to nieco trudniejsze rolady z kremem na zimno. Było troszkę zabawy (kremy nie chciały tężeć … a wszystkim się spieszyło) ale efekt końcowy był.  Ponieważ ciasta musiały postać w lodówce kilka godzin efekty w postaci porcji ciasta zostały wykonane przez uczniów przy kawce.

 

 

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.