euro feuro l

63 DSC 0422 ZS5wSanokuDnia 24 listopada 2016r. w Zespole Szkół nr 5 w Sanoku odbyło się seminarium podsumowujące udział młodzieży w stażu zagranicznym stanowiącym część projektu „Praktyka zawodowa na Litwie gwarancją sukcesu na europejskim rynku pracy”. Powyższe działania podejmowane były w obrębie projektu systemowego „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego przez Fundację Rozwoju Systemu Edukacji współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

            Seminarium zaszczycili swoją obecnością: dr Piotr Uruski – Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej, Pani Maria Kurowska – Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, Pan Wacław Krawczyk – Wicestarosta Sanocki, Pan Damian Biskup – Członek Zarządu Powiatu w Sanoku, Pan Krzysztof Strzyż - Członek Zarządu Powiatu
w Sanoku, Pan Bogusław Połdiak – Dyrektor Regionalnej Izby Gospodarczej w Sanoku,
Pan Wojciech Węgrzyn – Wiceprezes PTTK o/Sanok, Pan Wojciech Wesołkin – z Centrum Informacji Turystycznej w Sanoku oraz przedstawiciele Cechu Rzemiosł Różnych w Sanoku – Starszy Cechu Pan Józef Hajduk, Pani Małgorzata Wojnarowska i przedstawiciele pracodawców branży turystycznej i gastronomicznej.

Po uroczystym przywitaniu przez dyrektor Elżbietę Kokoszkę przybyłych gości głos zabrała wicedyrektor Katarzyna Michalak. Przedstawiła ona cele projektu oraz informacje dotyczące jego realizacji. Staż uczniowski zrealizowany został w ramach projektu „Udział
w stażu zagranicznym szansą na sukces na europejskim rynku pracy”. Instytucją partnerską realizowanego projektu była W.U.P Vilnvarsa - instytucja prowadząca hotel i restaurację Pan Tadeusz w obrębie Domu Kultury Polskiej w Wilnie świadcząca usługi w zakresie organizacji konferencji, warsztatów, wycieczek, organizacja bankietów i przyjęć okolicznościowych. Zajęcia stażowe, przeprowadzone w instytucji przyjmującej w wymiarze 2 tygodni, obejmowały okres 9.02.2016 – 11.03.2016. Uzupełniało je przygotowanie kulturowe, w tym m.in. wprowadzenie do języka litewskiego, zajęcia ukazujące kulturę
i tradycje Litwy, oddzielnie dla każdej grupy zawodowej oraz wycieczki kulturoznawcze - zwiedzanie Wilna i zamku w Trokach

            Kolejno, w czasie seminarium uczniowie kształcący się w zawodach technik obsługi turystycznej oraz technik żywienia i usług gastronomicznych zaprezentowali zdobyte
w czasie odbytego stażu umiejętności i efekty swojej pracy. Przedstawiciele grupy turystycznej: Anatola Dzieniewicz i Justyna Pelc w prezentacji zaprosiły zgromadzonych gości na wirtualny spacer po zabytkach Wilna i okolic. Natomiast Konrad Fedak z grupy gastronomicznej w kilku słowach przedstawił umiejętności sporządzania i serwowania potraw, które nabyli uczestnicy stażu na Litwie.

Zakończeniem seminarium była degustacja regionalnych litewskich potraw, które zaserwowali uczniowie – uczestnicy stażu. Przygotowali oni stół bufetowy, na którym znalazły się: szpinakowa rolada z łososiem, marchewkowa rolada z chrzanem, babeczki
z musem z sera ricotta, babeczki z kremem z kurczaka, terrina drobiowa, plasterki udek faszerowanych śliwką i morelą, sałatka cezar w kielichach, sałatka pieczarkowa na łyżkach, koreczki śledziowe. Stażyści serwowali specjalność kuchni litewskiej: kibiny
z mięsem drobiowym podawane w towarzystwie wykwintnego bulionu. Na deser serwowano ciasto czekoladowe na malinowej frużelinie.

            Zorganizowane seminarium stanowiło prezentację i potwierdzenie umiejętności nabytych przez uczniów w ramach realizowanego projektu.

 

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.