207 DSC 011219 grudnia 2014 r. w naszej szkole obchodzony był Dzień Zawodowca .
Spotkanie rozpoczęło się o godz. 12 przywitaniem przez p. dyrektor przybyłych gości. Prowadzenie uroczystości powierzono dwojgu uczniom - Wojciechowi Fuksie z kl. II TZ oraz Annie Górskiej z kl. III TR.
Zaprezentowali oni zgromadzonym gamę zawodów , których doskonalenie umożliwia nasza placówka. Są to : technik obsługi turystycznej , technik żywienia i usług gastronomicznych , technik usług fryzjerskich , technik organizacji reklamy , fototechnik oraz wielu specjalistów w ramach Zasadniczej Szkoly Zawodowej.
Przedstawiono priorytety każdego z w.w kierunków , wykazano , ze sa to zawody rozwojowe i umożliwiające znalezienie zatrudnienia po ukończeniu kształcenia.
Uczniowie z klasy Technik organizacji reklamy zaprezentowali prace - plakaty , stanowiące przyklad reklamy zewnętrznej , tzw. "Outdoor". Ich myślą przewodnią była promocja Zespołu Szkół nr 5 w Sanoku.
Przypomniano również o największej atrakcji Sanoka i całego regionu , którą sa ikony , zdobiące głównie cerkwie i bedące zasobami Muzeum Historycznego . W nawiązaniu do tego uczennica z kl. III TR barwnie opowiedziała o technice pisania ikon.
Na wystawie zdjęć zaprezentowano owe atrakcje . Warto podkreślić , iż autorami fotografii są nasi uczniowie , kształcący się w zawodzie fototechnik. Informacje o atrakcjach Sanoka uzupełniła Vasylena Myhal , która przedstawila zwyczaje w obrządku prawosławnym .
Uczennice kształcące się w zawodzie technik usług fryzjerskich zaprezentowały zebranym całościową stylizację ,związaną z karnawałem . Podkreślono , iż po uzyskaniu dyplomu w w. w zawodzie można kontynuować edukację na przyszłościowym kierunku , jakim jest kosmetologia. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom uczniów nasza szkoła wdraża innowację , pt. "Podstawy kosmetologii", w której istnieje możliwość poszerzenia umiejętności z zakresu elementów kosmetyki ,makijażu , manicure i pedicure.
Na koniec uroczystości uczniowie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  przygotowali poczęstunek bankietowy w świątecznej aranżacji stołów . Każdy mógł tutaj znależć coś dla siebie . Wybór menu był ogromny , począwszy od kolorowych kanapek , poprzez rożnego rodzaju sałatki , a skończywszy na pysznych ciastach i deserach.
Spotkanie upłynęło w ciepłej i przyjaznej atmosferze . Przygotowaniem  uczniów , którzy wzięli udział w uroczystości zajęli się: Wioletta Slowik , Sabina Dziuba , Sabina Tworek , Beata Dydek, Grzegorz Bednarz .

                                                                                             

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.